Förnuft och känsla

Heej!
Det har varit en riktigt avslappnad helg! Läste idag klart Förnuft och känska som jag lånade i torsdas. Den var riktigt bra, det var skönt att ha sett serien innan, eftersom boken skrevs precis innan sekel skiftet 1800 så det är väldigt stor skillnad på hur de skriver, inte så mycket personbeskrivningar!
Kan skriva lite vad den handlade om!
Familjen Dashwood bor på Norland i Sussex eller något. Deras pappa är döende och alla hand pengar ska ärvas av fröknarna Elinors, Mariannes och Margarets halv bror som är född före dem. Mamman får bara lite pengar.
Men när han avlidit så kommer broderns fru Fanny ( föredetta Ferrars ) och deras son Harry.
De bor kvar i ett halvår på Norland innan de hittar ett hus i Borton eller något. Innan så hade Fannys bror Edward Ferrars hälsat på som Elinor fattat tycke för!
De flyttar i alla fall till en liten stuga i Borton, stugan har de hyrt av Sir John som är Fru Dashwoods släkting. De blir ofta bjuda på bjudningar till deras hus och träffas på Sir Johns vän överste Brandon. De lär också känna Fru Jennings som är Sir John eller hans fru Middletons släkting eller något.
En dag så ramlar Mariannde och en man, som beskrivs som hon alltid önskat sig, räddar henne och bar in henne i huset. Denna man heter Willoughby och besöker byn gång per år. De blir genast kära, men efter några veckor måste tyvärr Willoughby lämna platsen för att resa till london. Någon månad senare reser Elinor ocb Marianne dit med Fru Jennings, de är där i ungefär 2-3 månader och under den tiden ändrar de helt uppfattning om Willoughby!
Han ignorerar Marianne under en bal och lämnar efter sig ett väldigt obehagligt brev!
Mariannde blir i alla fall väldigt ledsen och nedstämd. Elinor däremot lider av att fått veta att en släkting till Fru Jennings som de träffat under några bjudningar hos Sir John, Luce Steele har varit hemligt förlovad med Edward Ferrars i 4 år!
Det läcker snart ut och Edward förlorar sitt arv från sin mamma osv.

Under påsken när fröknarna Dashwood är med Fru Jennings hos hennes dotter Fru Palmer blir Mariannde dödssjuk, under tiden pratar Willoughby med Elinor om att han älskat Marianne hela tiden men att han var tvungen att gifta sig med miss Grey pga av skulder. Detta är väldigt svårt att fatta om man inte läst boken!

Men till sist så i slutet klarar allt upp sig. Familjen Dashwood får reda på att Mr Ferrars och Lucy Steele gift sig, Elinor blir såklart väldigt ledsen men det visar sig sedan när Edward själv kommer på besök att det var hans bror Robert Ferrars som gift sig med Lucy, hon kände sig mer tilldragen till Robert när han fick alla pengar! Men Edward har älskat Elinor hela tiden och de förlovar sig!
Marianne då, jo överste Brandon är med mycket i boken, hans skyddsling hade tex ett förhållande med Willoughby men det är ganska komplicerat, det är därför han varit så orolig för henne när han såg Marianne med honom. Men Mariannde förlovar sig med Brandon. Överste Brandon är 36 och Mariannde 17 så det är lite stor skillnad, särskilt på den tiden!
Elinor lever sedan som lycklig prästfru på prästgården som tillhör överste Brandons by!

Lyckligt slut!!!



Elinor och Mariannde, från serien som gick på SVT för några veckor sedan.

Annars i helgen har jag bara tittat på TV, varit hos mormor och så :)

Kommentarer
Postat av: Frida

svar: Ja just det... Jag har skyddat det med lösenord... Men prova att skriva frida på båda. Jag tror att det kan funka

Camp rock 2 är shitbra! Lyssnar sönder alla låtar snart! :D

Eh... jag har inte börjat på din desgin än för jag ghåller på med min, men när den är klar så börjar jag på din :D

2010-09-19 @ 17:08:09
URL: http://photosandbooks.blogg.seo
Postat av: Kusin Petra

Kul att du också gillar Jane Austen. Jag är tokig i hennes grejor. Har typ alla filmer som du kan få låna om du vill. Stolthet och fördom (serien som är totalt 5-6 timmar lång...) Den är bara så bra!!!!



Kram/

Petra

2010-09-21 @ 08:38:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0